Omega-3 fatty acid foods

Het gevaar van een lage omega 3 status tijdens de zwangerschap

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Je hebt vast weleens gehoord dat omega 3 vetzuren belangrijk zijn. Maar weet je ook waarom ze zo belangrijk zijn? In dit stuk lees je hier meer over. In het bijzonder ga ik in over het belang van omega 3 tijdens de zwangerschap.  Zo zal blijken dat omega 3 de kans op allergische klachten vermindert, het kind slimmer is en de kans op een post partum depressie afneemt bij voldoende inname van omega 3 tijdens de zwangerschap.

Omega 3, wat is het?

Omega 3 vetzuren zijn een groep van meervoudige onverzadigde vetzuren.  De  ‘3’ verwijst naar de 3 vetzuren waar omega 3 uit bestaat, te weten: eicosapentaeenzuur  (EPA),  docosahexaeenzuur ( DHA ) en alfa-linoleenzuur (ALA)  Elke vetzuur heeft zo zijn rol in het lichaam.

Zo ondersteunt EPA, het hart, immuunsysteem en ontstekingsreacties. DHA speelt een rol bij de vorming van de hersenen, ogen (met name de retina)  en het centrale zenuwstelsel. Omega 3 vetzuren spelen ook een belangrijke rol bij de hormoonhuishouding. Zo zijn omega 3 vetzuren nodig voor de productie van prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige stoffen die nodig zijn voor de productie van hormonen. Daarnaast helpen deze stofjes bij het reguleren van de bloeddruk, zenuwgeleiding, bloedstolling  en ontstekingsreacties.

Op dit moment zijn er veel wetenschappers die hameren op het voldoende binnenkrijgen van omega 3 vetzuren tijdens de zwangerschap. Ondanks de vele publicaties wordt dit helaas nog niet als standaardadvies gegeven in Nederland zoals het geval is voor foliumzuur.

Tijdens de zwangerschap heeft de moeder veel meer omega 3 nodig voor de ontwikkeling van de foetus.  Zo bestaan onze hersenen voor 80 % uit omega 3 vetzuren. Maar ook voor de vorming van zenuwen (met name de myelineschede) is omega 3 nodig.

Ook na de geboorte van het kind is veel omega 3 nodig. Denk hierbij aan de productie van moedermelk. De omega 3 voorraad van de moeder raakt na een sneller zwangerschap uitgeput. Hierbij is er vooral een tekort is aan de vetzuur: DHA.  Dr. Remco Kuipers die op de belangrijke rol van vetzuren is gepromoveerd spreekt in dit geval van een ‘maternale DHA depletie’.

Overige onderzoeksresultaten:

• Omega 3 suppletie gedurende zwangerschap vermindert de kansen op allergieën en ontstekingsgerelateerde klachten. Zie ook het volgende onderzoek.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19390480

• Omega 3 suppletie vermindert de kans op een post partum depressie. Dat is een depressie na de bevalling. Zie ook dit onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19289957

• Het vetzuur DHA is positief gecorreleerd aan de cognitieve ontwikkeling van het kind. Simpel gezegd: vis zorgt voor slimmere kinderen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16048149

Om van dit voordeel gebruik te kunnen maken heeft de moeder 200 mg van het vetzuur DHA nodig. Bron:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3046737/

OVERIGE TIPS…

•Zorg voor voldoende inname van vette vis: 2-3 keer per week vette vis is al voldoende. Kies zoveel mogelijk voor wilde vis en geen gekweekte vis. Gekweekte vissoorten hebben  een andere vetzuursamenstelling dan de niet gekweekte varianten.

•Kies voor de vette vissoorten die laag in de keten staan. Hoe groter de vis des te groter de kans op op de ophoping van zware metalen. Kleine vette vis soorten zijn bijvoorbeeld haring, sardines of makreel.

•Indien je voor een supplement kiest. Let erop dat er een in vet oplosbare antioxidant hieraan is toegevoegd. De gevoeligheid voor oxidatie van omega 3 vetzuren is groot. Door het toevoegen van vitamine e rem je dit proces. (vitamine e is een in vet oplosbare antioxidant)

Let er op op dat het visolie supplement niet stinkt en geen sterke vissmaak heeft. Dit duidt erop dat de vis die hiervoor gebruikt is bedorven was. (verse vis stinkt niet)

Tips voor vegetariërs:

Het verdient de aanbeveling om aan te vullen met omega 3 supplementen. In principe kunnen we DHA en EPA uit ALA maken. ALA zit bijvoorbeeld veel in plantaardige oliën, denk aan: lijnzaadolie of walnootolie,. De conversie van ALA naar DHA en EPA is echter laag. Omzettingspercentages schommelen tussen de 3-5 %. Voor deze omzetting is daarnaast ook magnesium, zink, vitamine e en c nodig. Door de vele tekorten van vooral magnesium en zink zal deze opzetting bij veel mensen niet optimaal verlopen.

Deel dit bericht met je vrienden:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust