groceries

Tips bij het doen van je boodschappen.

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

0,001 ml bessensap is dat ook goed?

Soms zie je op verpakkingen van die mooie vruchten staan. De ene vrucht is vaak nog exotischer dan de andere. Je zou haast denken dat ze de hele amazone oerwoud in een pakje hebben gestopt. Door de vruchten groot weer te geven op de verpakking heb je al gauw het idee dat er veel van deze vruchten in zitten. Wanneer je echter de lijst met ingrediënten bestudeert, zie je dat er bijvoorbeeld maar 2 procent bessensap in zit. Klinkt dit gek? Ik zou zeggen, let er maar eens op!

Ik let gewoon op het “Ik kies bewust keurmerk” en dan komt het wel goed.

Het ‘Ik kies bewust keurmerk’ tref je op veel producten aan. Het is echter een keurmerk dat niet mijn voorkeur geniet. Ik heb het idee dat dit keurmerk steeds vaker voor marketingdoeleinden wordt gebruikt in plaats van een kwaliteitskeurmerk. Zeker als je nagaat dat Unilever de initiatiefnemer is van dit keurmerk samen met Campina en Friesland Foods . (Zie ook de website van Unilever). Ik vraag mij dan ook af in hoeverre dit keurmerk dan nog onafhankelijk is. Dat is net zo iets als als een slager die zijn eigen vlees keurt.

Ik zie wat jij niet ziet.. suiker…zie jij het ook?

Veel mensen weten ondertussen dat suiker ongezond is.Zo jaagt suiker je bloedsuikerspiegel aan, verhoogt het je cholesterol en zorgt het voor ontstekingen in het lichaam. De grootse boosdoeners zijn wat dat betreft: frisdrank, veel ontbijtgranen en (ontbijt)koek. Wist je bijvoorbeeld dat ontbijtkoek voor 40 – 50% uit suiker bestaat?

Let er ook op dat de suiker soms niet expliciet is weergegeven op de verpakking maar verborgen staat onder de ‘koolhydraten’ Vaak gaat het hierbij om producten waar heel veel suiker in zit. Betere zoetstoffen/suikervarianten zijn bijvoorbeeld: palmsuiker, rietsuiker of stevia (de groene versie)

Let op gemodificeerde, geraffineerde of gehydrogenereerde producten..

Sommige natuurlijke eigenschappen van voedingsmiddelen  komen fabrikanten niet zo goed uit. Het gevolg is dat deze voedingsmiddelen worden gemodificeerd. (gewijzigd) Er zijn verschillende vormen van modificatie. Denk bijvoorbeeld aan het hydrogenereren of raffineren van ingrediënten. Hierbij worden de natuurlijke eigenschappen van een voedingsmiddel op een chemische manier gewijzigd. Het probleem hierbij is dat het voedingsmiddel hierdoor nagenoeg alle voedingswaarde verliest. Denk hierbij aan vitamines, mineralen of enzymen. Deze voedingsstoffen heeft je lichaam nodig om de voeding goed op te kunnen nemen. Omdat deze voedingstoffen niet meer aanwezig zijn in gemodificeerde producten ‘roven’ ze deze uit je lichaam. Let er bijvoorbeeld eens op hoe vaak je “gemodificeerd maiszetmeel” of gehydrogenereerde vetten op verpakkingen tegenkomt.

Tot slot..

Uiteindelijk komt het erop neer dat je wat bewuster je boodschappen doet en kiest voor zo puur mogelijke producten met zo min mogelijk hulpstoffen. Wanneer je hier vaker op let, ga je zien dat het steeds eenvoudiger wordt om de juiste keuzes te maken. Ik hoop dat deze nieuwsbrief je helpt bij dit bewustwordingsproces.

Tot de volgende nieuwsbrief!

Gezonde groet,

Mohammed Boulahrir

Agenda:

De kracht van Superfoods voor health professionals.
Tijdens deze 1 daagse bijscholing leert de cursist alles over de kracht van Superfoods. Zo wordt er dieper ingegaan op de verschillende werkingsmechanismen en het praktisch gebruik van deze voedingsmiddelen. Deze bijscholing is door verschillende beroepsgroepen geaccrediteerd. Klik hier voor meer info

Smoothie workshop 
Tijdens deze workshop krijg je in twee uur tijd inzicht in de gezondste voedingsmiddelen die er zijn. Ook ga je zelf aan de slag met het maken van een heerlijke smoothie. Klik hier voor meer info over deze workshop

Basiscursus gezonde voeding.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht met je vrienden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust